GlassIdeas – În căutarea frumuseții absolute

Așa cum fericirea stă în lucrurile simple, așa  e și cu frumusețea, aș spune eu. Astfel, două materiale simple, dar nobile, sticla și lemnul se transformă în mâinile artizanilor GlassIdeas într-o colecție impresionantă de bijuterii originale din mahon, nuc, stejar sau cireș și sticlă fuzionată, pandantive și panouri decorative care combină designul contemporan cu cel tradițional.

M-a impresionat combinația de delicatețe și în același timp de duritate pe care o transmit aceste piese minunate și am vrut să aflu de la Camelia Neagu – Cogălniceanu, antreprenorul creativ din spatele acestui brand, cum a început acest proiect.

Povestea atelierului GlassIdeas s-a născut din “întamplare”, ne spune ea, într-o seară, în care ea și Irinel, partenerul ei de viață și de business, au decis achiziționarea unui cuptor mic pentru procesarea sticlei precum și a materiilor prime necesare.

De la bun început analizând primele rezultatele obţinute, au fost cuceriți de modalitățile de exprimare atât de diferite și spectaculoase ale sticlei, apoi au continuat să investească în utilaje și să realizeze tehnologii proprii de prelucrare şi  să se specializeze, în condițiile în care acest domeniu este pe cale de dispariție în România. Unele dintre abordările utilizate  în procesarea sticlei și dezvoltate de GlassIdeas precum și lucrările lor au fost prezentate în publicații de specialitate şi premiate de organizații de profil.

inel din lemn si sticlăSursa de inspirație principală este natura însoțită de bucuria de a experimenta și de a asocia materiale, texturi, culori, tehnici mixte dar și reutilizarea sticlei în interpretări originale, cum sunt piesele din colecția ReGlass cu obiecte utilitare și decorative realizate din sticlă reciclabilă.

Procesul de creație este foarte complex și necesită multe ore de muncă și experimentare:  fiecare bucată de lemn incorporată în bijuteriile GlassIdeas este selecționată astfel încât să transmită prin desen, granulație, culoare o poveste unică exprimată vizual și fiecare lucrare de sticlă este prelucrată manual integral în studioul propriu, astfel încât să rezoneze cromatic cu acea bucată de lemn. Majoritatea obiectelor din  sticlă realizate necesită mai multe etape de procesare termică, este nevoie de timp, răbdare și de acel “Wow” (așa cum îl definește entuziasmată Camelia) atunci când este deschis cuptorul. GlassIdeas realizează doar obiecte unicat sau de serie mică a căror originalitată constă nu doar în raritatea lor, ci într-o frumusețe simplă, pură care mi-a adus aminte de cele spuse de James Thurber: ”Beautiful things do not ask for attention”.

Am întrebat-o pe Camelia care a fost cea mai frumoasă experiență sau zi din povestea GlassIdeas de până acum și am primit multe răspunsuri. Cred ca veți regăsi și voi pasiunea și entuziasmul din rândurile ei și veți realiza că autenticitatea și frumusețea produselor lor, nu se datorează doar sticlei și lemnului, ci în primul rând oamenilor care le creează. Și asta rezonează foarte bine și cu sloganul lor: “Livrăm autenticitate din pasiune!”

„Este oarecum imposibil în a alege o astfel de singură zi, respectiv experiență. Frumoase, încărcate de bucurie, rămân, și acum încep o enumerare aleatorie, nu neapărat în ordinea importanței, doar o mică parte dintre astfel de situații: când am obținut prima lucrare din sticlă creață în atelierul GlassIdeas, chiar dacă mai avea nevoie de îmbunătățiri; momentele în care lucrările GlassIdeas sunt apreciate de cei care le achiziționează și chiar de către cei care doar le privesc și care ne oferă feedback; întâlnirile cu artiști sticlari de renume internațional, precum Narcissus Quagliata, Erwin Eisch, René Roubicek în preajma cărora am fost privilegiați în a ne afla, în împrejurari în care am învățat de la aceste legende vii în arta sticlei, dincolo de ceea ce dobândisem prin metodă autodidactă; întreagă perioadă a stagiului de pregătire din Cehia; atunci când lucrarea “Fragile Identity” a fost singură selecționată din România pentru aparticipă la expoziția internațională Stanislav Llibenski de la Praga; oricând deschidem ușă cuptorului și vedem rezultatele: în anumite situații este nevoie chiar și de două săptămâni de menținere în cuptor, un fel de practică în arta dezvoltării răbdării; ocazia în care am putut da mai departe din cunoștințele dobândite de noi, referindu-mă în special la workshop-urile în domeniul sticlăriei, dezvoltate împreună cu Bibliotecă Județeană “Panait Istrati” din Brăila cât și datorită contribuției Primăriei Brăila și multe, multe altele pe care nu le-am enumerat aici.

Oricum astăzi se dovedește a fi cea mai frumoasă zi   și în același timp încă o unică experiență adaugată în  povestea de până acum.  Mulțumim, Dumneavoastră cititorilor  și unei anumite persoane speciale care  inițiat acest întreg demers creativ, numit simplu faain.ro. Toate aceste frumoase întâmplări și simțiri se adaugă  la ceea ce GlassIdeas creează.”

Piesa realizata de Daria si David, copiii frumoși ai familiei Cogălniceanu. Dragostea pentru frumos se transmite din familie. <3

Puteți comanda creațiile GlasIdeas pe www.sticla-fuzionata.shopmania.biz