MAISTOR – Șic și practic în jungla urbană

Maistor este un proiect pornit din inițiativa a două studente la arhitectură din Timișoara care și-au propus să găsească soluții creative și practice pentru problemele cu care se confruntă locuitorii junglei urbane.

Designul simplu și funcțional este elementul comun al genților realizate pentru persoanele dinamice cu o viață activă, pentru tinerele fancy și în pas cu tendințele sau pentru amatorii de mers cu bicicleta care trebuie să se gândească și la aspectele practice atunci când pornesc la drum. Le-am descoperit din întâmplare în jungla social media, de data aceasta, și mă bucur să vă spun mai multe despre povestea lor, aflată chiar de la fondatoarele sale.

Care este povestea MAISTOR, ce si cine este in spatele acestui proiect?

Maistor este o colaborare fondată de două arhitecte, Ada Oprea și Lorena Brează, construită ca un teren de joacă menit să ne organizeze puțin ideile de multe ori doar discutate și uitate pe hârtie.

Ideea ne-a venit la sfârșitul anului trecut, pe când lucram împreună pentru Bienala Timișoreană de Arhitectură BETA. Petreceam destul de mult timp împreună și ne-am dat seama că suntem doi oameni care meșteresc de ceva timp separat (fiecare avea propriul mic atelier de accesorii înainte) și că am putea face lucrurile mai bine împreună. Am decis așadar să creăm platforma, începând cu câteva produse cheie cu linii clare, curate, care să se adapteze ușor diferitelor metode de a traversa orașul (cam ce ne doream să purtăm și nu găseam de cumpărat) și să testăm diferite variante.

Pe atunci nu se numea MAISTOR, urma să ne dăm seama mult mai târziu că acesta e numele sub care vrem să le prezentăm.

Cum ați transformat pasiunea în afacere?

După cum spuneam, am testat atâtea posibile variante de produse și transformări ale acestora încât nu ne-am dat seama cât de repede a trecut timpul și trecuseră deja câteva luni bune de când am început. Nu am prea povestit oamenilor despre ce facem pentru că voiam să știm că avem ceva suficient de bun de prezentat înainte să lansăm proiectul. Așadar, când am ajuns la modelele care să ne satisfacă toate cerințele, am avut o mică petrecere de lansare a conceptului, a site-ului și a colecțiilor Maistor WaistBag, UrbanBag și FancyBag, La Căpițe, în Timișoara. Nu știam ce urmează exact, dar am fost plăcut surprinse să vedem interes din partea oamenilor și să primim numeroase comenzi, chiar la scurt timp după lansare.

Care este procesul de creatie si de unde vine inspiratia?

De obicei din necesități. Fiecare produs reprezintă, de fapt, o soluție la câteva probleme personale legate de cât de practice sunt anumite accesorii. Dacă ar fi să trecem în revistă produsele gândite până acum, Maistor WaistBag e o borsetă elegantă pe care noi nu am mai găsit-o altundeva și cu care simțeam nevoia să ne accesorizăm ținutele atât în seri mai fancy cât și la festivaluri; Maistor UrbanBag a apărut pentru că ne doream să putem merge pe bicicletă cu un ghiozdan elegant, pe care să îl putem transforma oricând într-o geantă de umăr, iar Maistor FancyBag e un plic foarte simplu, care se așează foarte bine în mână, pentru evenimente mai relaxate.

În ceea ce privește procesul, desenăm, testăm, tăiem, coasem un prototip, produsul final fiind cusut de o croitoreasă pentru detalii bine realizate. Mai apoi, îl purtăm o perioadă pentru a vedea cum funcționează și dacă ne place. De obicei, la sfârșitul acestui proces, când suntem noi mulțumite de produs, realizăm mai multe din aceeași colecție, cu asocieri diferite de materiale și le lansăm.

Care a fost cea mai frumoasa experiență trăită pănă acum datorită acestui proiect?

Cele mai frumoase experiențe sunt de obicei simple întâlniri prin oraș cu oameni care poartă Maistor. De obicei ne oprim să povestim puțin și îi pozăm, ni s-a întâmplat de multe ori să fim surprinse de variantele în care poate fi purtat un produs, sau de cât de bine poate să arate în anumite combinații pe care nu le-am prevăzut. Suntem convinse că oamenii duc mai departe Maistor, iar noi ne inspirăm la rândul nostru din nevoile lor.

De aici vine și #maistorcălătorește, un mic proiect pe care l-am derulat pe toată perioada verii pe rețelele de socializare, în care am prezentat constant fotografii cu oameni purtând Maistor în diferite locuri ale lumii.

Cum va continua povestea voastra?

De curând ne-am mutat la Viena, pentru o perioadă de câteva luni. Am mutat și proiectul aici, propunându-ne să îl dezvoltăm în acest timp. Vrem să extindem gama de produse, să ne adresăm și bărbaților, păstrând aceleași principii care stau la baza design-ului Maistor. Vrem să experimentăm mai mult în zona combinațiilor de materiale și cu siguranță vom continua să căutăm soluții cât mai inovative și mai practice pentru orice tip de produs.

De asemenea, avem în plan un proiect cu cei de la Ciclocurier, pentru care ne propunem să gândim niște modele speciale de ghiozdane dar, despre asta vă vom povesti la momentul potrivit. Așa că ne întoarcem în curând cu varietate, câteva colecții noi și alte proiecte creative. Sperăm ca și ele să fie la fel de îndrăgite de locuitorii junglei urbane și să-i vedem purtându-le cu drag.

Unde pot fi gasite articolele realizate de voi voastre de catre locuitorii junglei urbane care vor solutii simple si practice pentru probleme cotidiene?

Produsele pot fi găsite pe www.maistor.ro, dar suntem și pe Facebook (MaistorUrban) și pe Instagram.